„A kdo nemá houby, tak tam nedá žádný houby“
Nedávno jsme se stali svědky fenomenálního návratu na obrazovky této legendy televizních pořadů o vaření. Jiří Babica, přezdívaný Jyrka, se v době karantény však rozhodl nevyužít skomírající televizi, nýbrž populární youtube v kombinaci se sociálními sítěmi (Instagram a Facebook). Tento gastronomický experimentátor, který se vyučil v hotelech Alcron, Palace a Ambassador, nám nedává chvíli na oddych, ale přichází s dalším důvodem k bujaré oslavě a následnému oprášení jeho kuchařky.
Za dlouhá léta nám Jirka Babica naservíroval skrz televizní obrazovky nespočetné množství receptů, některé byly zdařilejší a jiné méně zdařilé. Podívejte se proto na výběr receptů, které byste v tento sváteční den (první máj v kombinaci s Jirkovými narozeninami je opravdu velesvátek) raději využít neměli.
Pokud se přeci jen rozhodnete na vlastní nebezpečí jeden z těchto receptů vyzkoušet, ujistěte se, že dodržíte následující body. Jedná se o body, které vystihují charakter domácího vaření dle samotného mistra a je potřeba každý striktně dodržet.
Alfou a omegou domácího vaření je správné kuchyňské nádobí. Pokud nemáte sadu pánví black či golden ceramic od české rodinné firmy za 1999,-, ke které jste dostali zdarma rendlík s pokličkou, na vaření raději zapomeňte. Toto speciální nádobí je totiž z chirurgické oceli (nikdo neví proč, prostě to zní dobře) a dá se v něm smažit a opékat, což v jiných pánvích pravděpodobně nelze. Dále musíte mít předehřátou troubu na 180 stupňů, dostatek sýru Eidam 30 % a také chilli omáčku, kterou koupíte v každém větším supermarketu. Jedná se o naprostý základ, který však postačí k přípravě alespoň některých receptů.
Je nesmyslné Jiřího Babicu přehnaně hanět, protože i přes některé své výtvory je v jádru nepochybně sympatickým a dobrým člověkem. Sice není michelinským kuchařem ani mistrem rétorem, a z některých jeho hlášek se stal doslova národní poklad, ale vaří nepochybně s láskou - a to je hlavní. A přestože nám možná nepřinesl ty nejlepší a nejsvětovější recepty, dal nám alespoň důvod se smát, což je ve všech (špatných) časech to nejdůležitější.
Vaření je umění
Gastronomie se v posledních letech posunula neskutečně kupředu, ať už se jedná o foodstyling (jí se totiž i očima), celkový zážitek z pokrmu nebo o samotný proces vaření a následný chuťový zážitek. Dokonce i Jirka Babica už upustil od svých experimentů a ve svém novém pořadu se vydal cestou základního a jednoduchého vaření, kterému se ve výsledku v podstatě nedá nic vytknout. Jedná se většinou o obyčejná jídla, která obyčejně chutnají a obyčejně vypadají – to je ale trochu nuda. Proto by se nemělo zapomenout na opravdové mistrovy skvosty, ke kterým patří například osmažená pažitka do křupava, fotbalový míč, vyprošťovák a další recepty, které najdete v galerii.