1. Lopuch větší
 Foto: cherrygal.com
 Foto: cherrygal.com
Vyskytuje se při okrajích cest, polí, plotů, v křovinách, na rumištích a smetištích. Jí se kořeny, listy i semena. Lopuchový kořen se dá zapéct nebo usmažit v těstíčku. Mladé řapíky můžeme uvařit ve slané vodě jako chřest.
 
2. Ptačinec prostřední neboli žabinec
 Foto: herberowe.files.wordpress.com
 Foto: herberowe.files.wordpress.com
Vyskytuje se na vlhkých, stinných stanovištích. Sbírají se celé rostliny a používají se do zeleninových jídel a salátů, mají jemnou chuť.
 
3. Čekanka obecná
 Foto: wikipedia.org
 Foto: wikipedia.org
Roste u cest, na mezích, pastvinách, úhorech, rumištích. Její kořeny se dají usušit v troubě a použít jako náhražka kávy, listy a výhonky se upravují stejně jako čekanka koupená v supermarketu.
 
4. Prvosenka jarní
 Foto: wikimedia.com
 Foto: wikimedia.com
Roste na loukách, pasekách a na okrajích lesů. Jedlá je celá rostlina s výjimkou oddenku. Listy můžeme upravit jako zeleninu nebo přidáváme do salátů. Květy se dají s cukrem a trochou vody zkaramelizovat na bonbony.
 
5. Mrkev divoká
 Foto: de.academic.ru
 Foto: de.academic.ru
Najdete ji na sušších loukách, podél cest, na náspech. Kořeny mrkve obecné můžete vařit stejně jako kupovanou mrkev.
 
6. Jitrocel větší
 Foto: 4.bp.blogspot.com
 Foto: 4.bp.blogspot.com
Vyskytuje se na sušších loukách, rumištích, u cest. Mladé listy se dají obalit v těstíčku a osmažit.
 
7. Chmel otáčivý
 Foto: wikipedia.org
 Foto: wikipedia.org
Najdete ho růst v křovinách u cest a potoků, na okraji lesů. Chmelové výhonky se vaří stejně jako chřest.
 
8. Kozlíček polní
 Foto: edinburghnaturalhistorysociety.org.uk
 Foto: edinburghnaturalhistorysociety.org.uk
Roste na suťových svazích, jako plevel na polích, mezích, náspech a rumištích. Nejlepší je využít kozlíček na salát. Vyšlechtěný se prodává v obchodech jako polníček.
 
9. Bez černý
 Foto: vilmorin-tree-seeds.com
 Foto: vilmorin-tree-seeds.com
Tento keř najdeme na vlhkých lesních mýtinách, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. Květy bezu se dají připravovat na sladko i na slano. Obalíte je v palačinkovém těstě, osmažíte a buď posypete  skořicovým cukrem nebo podáváte s česnekovým či sýrovým dipem.
 
10. Rákos obecný
 Foto: eattheweeds.com
 Foto: eattheweeds.com
Roste při stojatých vodách. Mladé oddenky se dají vařit jako zelenina nebo sušit a mlít na mouku, mladé prýty lze nasekat na jemno a podusit na oleji také jako zeleninu. Když na jaře nařízneme večer podélně několik stébel rákosu, druhý den ráno najdeme v místě řezu cukrovou látku gumovité konzistence, která je sladká a dá se žvýkat.
 
11. Vrbka úzkolistá
 Foto: wikipedia.org
 Foto: wikipedia.org
Vyskytuje se zejména v lesích, v příkopech, na rumištích. Listy, vrcholky prýtů se upravují jako chřest, dá se z nich připravit polévka nebo salát.