Připravte si:
1000 g (tedy kilo) ovoce
(například: 300 g pomeranče, 250 g jablka, 250 g hrušky, 200 g malin)
600 g cukru krupice
1 bio citrón
½ čajové lžičky skořice
6 hřebíčků
1 hvězdička badyánu
Postup:
1) Předehřejte troubu na 220 °C a vysterilizujte sklenice. Buď je vyvařte ve vroucí vodě nebo je ‚vypečte‘ alespoň 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C (a pak teprve pokračujte v předehřívání na samotný čaj).
2) Očistěte čerstvé ovoce a pokrájejte je na přiměřené kousky podle velikosti sklenic. S citrónem naložte také tak. Pokud pracujete i s mraženým ovocem, nechte je nejprve ‚povolit‘. Zasypte cukrem, přidejte koření a vše promíchejte.
3) Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a nechte péct v předehřáté troubě 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut. Během pečení ovoce kontrolujte, zda již pustilo šťávu. Při té příležitosti ho promíchejte. Stačí třikrát nebo čtyřikrát za celou dobu pečení.
4) Ještě horký čaj opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru.
5) Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v chladu.
6) Čaj z nich připravíte snadno. Do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce během popíjení čaje či po jeho vypití sníte.
Recept pochází z knihy SLADKÉ BARY – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete, Stáni Mutlové
Vydalo nakladatelství Smart Press, 499 Kč www.smartpress.cz
Tip:
Recept nešetří cukrem, proto radím použít alespoň třetinu až polovinu ovoce kyselejších druhů (třeba pomeranče, mandarinky nebo brusinky). Do verze pro dospělé můžete směle přidat 100–150 ml alkoholu. Rum nebo griotka se hodí vždycky, ale klidně sáhněte po oblíbeném ovocném likéru.