fb pixel
Vyhledávání

Výtečný recept na neděli! Čokoládové cupcake

Na cesty potřebujete pořádnou dávku energie. Kdybychom byli staří indiáni, museli bychom si jako gáblík brát slavný pemmikan, který prý měl i tu výhodu, že svým zápachem zaháněl kojoty. Ale my naštěstí staří indiáni nejsme a stavy kojotů v Čechách nám umožňují vyhnout se takovým extrémům. Můžeme si klidně sbalit tu nejlepší a nejvoňavější svačinku na světě, což je podle mě čokoláda! Čokoláda je tak dobrá, že ji s sebou nosí i horolezci, kteří zdolávají horské výšiny. I my si tedy vyrobíme kalorickou bombu v podobě čokoládových cupcaků.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 24.7.2016, 13:00

Na 24 dortíků:
·4 středně velká vejce
·200 g cukru krupice
·150 g slunečnicového oleje
·200–250 ml mléka
·400 g polohrubé mouky
·1 kypřicí prášek
·kůra z 1 bio citrónu
·50 g čokoládových peciček


Na krém:
·500 g mléčné čokolády 35% (volte co nejkvalitnější čokoládu)
·360 g zakysané smetany


Postup:

1) Zapněte troubu na 170 °C a muffinové plechy vyložte pečicími košíčky.

2) Do robotu vložte vejce, cukr a citrónovou kůru a chvíli šlehejte, až se směs spojí a začne se tvořit pěna. Přilijte olej a krátce prošlehejte. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem. Po částech do těsta zapracovávejte střídavě mléko a mouku s kypřicím práškem. Mléka přidejte tolik, aby vzniklo lité těsto konzistence např. bábovkového. Na závěr vmíchejte čokoládové pecičky.


3) Těsto nalijte do připravených košíčků a dejte péct. Košíčky naplňte jen do dvou třetin, abyste do trouby nemuseli volat „hrnečku dost“.



4) Za 15–20 minut dortíčky krásně vyběhnou a zezlátnou. Špejlí otestujte propečenost a plechy vyndejte na mřížku nebo prkénko. Po 10 minutách můžete dortíky vyprostit z prohlubní plechů a nechat je volně (jen v pečicích košíčcích) vychladnout na mřížce. Nebudou pak tak upocené.


5) Než cupcaky vychladnou, připravte si krém. Ve vodní lázni za občasného míchání rozehřejte čokoládu. Za žádných okolností ji nenechte přehřát, jinak se s ní bude špatně pracovat. Jakmile se rozpustí a je celá sametová, přidejte studenou zakysanou smetanu. Ručním mixérem krátce projeďte, aby se obě suroviny spojily. Není třeba krém šlehat dlouho. Zato jej pak nechte ještě alespoň půl hodiny odpočinout v lednici, aby ztuhnul do konzistence, se kterou budete moct pracovat. Ideální je taková, že lze stěrkou krém míchat, ale už začíná držet tvar.

6) Cukrářský sáček se špičkou řezanou do tvaru hvězdičky nebo kytičky naplňte krémem a nazdobte vychladlé cupcaky. Cupcaky skladujte v lednici, kde vydrží nejdéle dva dny.

Recept pochází z knihy SLADKÉ BARY – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete, Stáni Mutlové

Vydalo nakladatelství Smart Press, 424 Kč www.smartpress.cz

A TADY najdete recept na domácí pečený čaj z čerstvého letního ovoce.

Podobné články

Doporučujeme

Další články